Много безумни твърдения се изказаха за ваксините, коментира експертът Проф. д-р

...
Много безумни твърдения се изказаха за ваксините, коментира експертът Проф. д-р
Коментари Харесай

Проф. д-р Иво Петров: Доказано е, че регистрираните от Европейската агенция по лекарствата ваксини срещу COVID-19 са безопасни

Много безумни изказвания се изрекоха за имунизациите, коментира експертът

Проф. доктор Иво Петров е медицински шеф и шеф Клиника по кардиология и ангиология към Университетска болница Аджибадем Сити клиник. Преподавател, иноватор и пионер в региона на ендоваскуларната терапия в България. Съпредседател е на Българското сдружение по ендоваскуларна терапия, член е на управителния съвет на Международното сдружение на ендоваскуларните експерти и деен участник в още няколко сдружения и асоциации.

- Какви са най-честите затруднения при COVID-19, които наблюдавате и до какъв брой са рискови те?

- Усложненията при COVID-19 са най-често свързани със сърдечно-съдовата система, заради обстоятелството, че вирусът провокира нараснала податливост към тромбообразуване и към него се прибавя и механизма за рисковото инфектиране. Това ни дава отговор на въпроса - за какво толкоз постоянно сърдечно съдовата система е наранена. Това са главните механизми, по които едно сърдечно-съдово заболяване се дестабилизира. Както и в другите страни, по този начин и в България, най постоянно се откриват точно сърдечно-съдовите затруднения при COVID-19, които са и най-честата причина за неподходящ, разбирайте смъртен, излаз от болестта. Още повече, като прибавим и обстоятелството, че в България разпространяването на сърдечно-съдовите болести, както с към този момент изявена симптоматика, по този начин и такива, протичаща безсимптомно до избран миг, процентът на българите със сърдечно-съдова патология е доста огромен, разбираме за какво контингента на евентуално уязвими хора, е доста огромен. За да бъда напълно съответен, затрудненията, с които ни се постановяваше да се оправяме са дълбока венозна тромбоза, тромбоза на съдовете в дребния таз, белодробна тромбоемболия, артериални тромбози, както периферни, по този начин и сърдечни, които преди провокират инфаркт, по този начин и мозъчносъдови, които провокират мозъчен инсулт.

- Какво ще кажете за хората със съпътстващи болести, безвредно ли е да се имунизират? Има ли болести, за които не е целесъобразно слагането на ваксина против COVID-19?

- След повече от 2 годишен опит с приложение на имунизациите при COVID-19 беше потвърдено, че записаните от Европейската организация по медикаментите ваксини са безвредни, освен за общата популация, само че и за множеството пациенти с съпътстващи болести. Разбира се, при някои групи от хора имунизациите би трябвало да се ползват с известна доза нараснало внимание. Такива са да вземем за пример хората с тежки алергии, пациенти с автоимунни болести, пациенти, подложени на хронична терапия във връзка систематични и онкологични болести. При такива пациенти, даже и да се ползват ваксини, това би трябвало да се случва след предварителна подготовка, под контрола на медицински експерти.

- Проф. доктор Петров, напоследък повдигате тематиката за слагането на дефибрилатори на обществени места. Смятате ли, че сходна стратегия би трябвало да разгърне своите мащаби и за какво това е толкоз значимо?

- Поставянето на дефибрилатори на обществени места, дружно с образованието на популацията за оказване на първа помощ и сърдечен масаж за възобновяване на циркулацията (ресусцитация) при сърдечен арест е тактика, която е приложена с голям триумф, на практика във всички страни членки на Европейския съюз, като се изключи България. Вероятността един пациент да оживее след пораждане на сърдечен арест (внезапна сърдечна гибел, ВСС) се усилва със 70% когато се приложи ранна дефибрилация (до третата минута) и ранна ресусцитация, т.е. външен сърдечен масаж и обдишване. И то още преди да е пристигнал екипа на бърза здравна помощ. Именно националната тактика за всеобщо образование на популацията за взаимно оказване на първа помощ, ефикасно боравене с автоматизиран външен дефибрилатор и ранно възобновяване на циркулацията е довело до това, че в доста страни освен в Европа, само че също по този начин в двете Америки, Азия, Австралия, повече от 10% от популацията е подготвено, и наблягам - това образование наложително включва и непрофесионалисти, т.е. не-медици. Тази тактика има и спомагателен резултат, а точно: увеличение на съзнанието на популацията по отношение на казуса сърдечно-съдови болести и рискът от тях. Вторият спомагателен резултат е смяна на отношението към близък, т.е. от режим на ненавист, злоба или индиферентност, обществото минава към режим на съпричастност, взаимопомощ, емпатия.

- Говорейки си за ваксини и предварителна защита против COVID-19, можете ли да споделите кое е най-безумното изказване, което сте чували по отношение на вируса и имунизациите? Какво отговаряте, по какъв начин реагирате, когато чуете нещо погрешно?

- Безумни изказвания се изрекоха доста: от това, че вирусът е плод на активността на вирусологична лаборатория, създаваща оръжие, през другата прекаленост, че COVID-19 не съществува, че пандемията е измислена и хората си умират от други болести. Когато чуя такива изказвания на мен персонално ми става болно, тъй като разбирам, че хората, които изричат тези изказвания, за жалост, няма да вземат верните решения както за себе си, по този начин и за своите близки, и ще бъдат подложени на значителен риск от заболяване и техния живот ще бъде безпричинно заплашен. Този риск може да бъде отстранен единствено от вярно взети решения под управление на авторитетни специалисти и професионалните сдружения, основаващи се на доказателствата и научните достижения.

*Материалът е част от серия изявления в границите на самодейността „ Ти решаваш “ , сплотяваща лекари, вирусолози, имунолози, общопрактикуващи експерти, учени, преподаватели и други експерти в общо изпитание да се дава вярна и правдива информация по отношение на развиването на Коронавирус пандемията, методите за предотвратяване, следствията от прекараната болест и други тематики, които биха помогнали за взимане на осведомено решение за слагане на ваксина.

„ Ти решаваш “ е самодейност на БЧК, по стратегия „ Дейности в отговор на COVID-19 в България ”, финансирана от Американската организация за интернационално развиване (USAID) посредством Глобалния зов на Международната Федерация на Дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР